• Buurtouders Zaltbommel  werkt samen met Woonlinie en gemeente Zaltbommel."
  • "De buurtouders, Alamal en de jongerenuitvoerders organiseren
ieder jaar een voetbaltoernooi in Zaltbommel."
  • "Samen houden we de buurt schoon!"
 

7 mei 2017
Lienke Roos deelt haar ervaringen met de buurtouders:
 Van mijn moeder hoorde ik voor het eerst van de Buurtouders.  Ze heeft Amar en Said geïnterviewd voor de Waard over de Tong, een lokaal praatprogramma. Destijds schreef ik mijn scriptie over integratie van de derde generatie Turkse en Marokkaanse jongeren in Nederland. Mijn bevindingen hierover waren zeker niet allemaal positief gestemd. Dit in tegenstelling tot het signaal dat de Buurtouders geven. Ik ben begonnen met het maken van een documentaire dat een verlengstuk is van mijn scriptie maar met de focus op Zaltbommel en de Buurouders door de jaren heen. 
In december 2016 heb ik contact gezocht met de buurtouders en al snel ben ik op bezoek gegaan om kennis te maken. Vrijwel direct werd mij duidelijk at deze organisatie meer is dan een groep ouders die de buurt wel even in de gaten houden. In mijn ogen zijn de buurtouders een platform van communicatie, educatie en geslaagde integratie. Mensen komen hier samen die anderen respecteren maar ook elkaar informeren en corrigeren. Door de samenwerking met verscheidene instanties zoals de gemeente en de politie weten de buurtouders groepen bij elkaar te krijgen die normaal langs elkaar heen communiceren en werken.
Dit viel mij extra op toen ik mee heb gelopen met de buurtouders voor een rondje door de Vergt. Rondjes worden regelmatig gelopen om de buurt in de gaten te houden en evt. hangjongeren aan te spreken of simpelweg een praatje maken met jongeren en of buurtbewoners. Hier merkte ik dat de buurtouders bekend zijn met en bij de jongeren op straat en dat deze ook bijzonder open zijn naar de buurtouders. Naar mijn mening leveren de Buurtouders belangrijk en goed werk en is het een mooie organisatie die probeert verschillende groepen samen te brengen. 

Vriendelijke Groeten,

Lienke Roos