• "Problemen oplossen met praten is het begin!"
  • "Samen houden we de buurt schoon!"
  • "De buurtouders, Alamal en de jongerenuitvoerders organiseren
ieder jaar een voetbaltoernooi in Zaltbommel."
  • Buurtouders Zaltbommel  werkt samen met Woonlinie en gemeente Zaltbommel."

31 maart 2012

Lopers: Buurtouders Al Amal

Afgelopen weekend (31 maart 2012) ben ik namens Woonlinie weer een keer meegelopen met de buurtouders. De vorige keer dat ik was meegelopen (dat bedacht ik me in de auto op weg naar Zaltbommel) was net voor de zomervakantie van 2010. Wat me van de vorige keer het meest is bijgebleven, was dat de brandpaden vaak erg donker waren, waardoor je zelf een wat “unheimisch” gevoel kreeg. Bij sommige mensen was de voortuin verwaarloosd en ook bij de garageboxen. Net als de vorige keer met Amar door de verschillende straten van de Vergt gelopen.

Maar wat een verschil! De voortuinen lijken beter verzorgd, er zijn poorten geplaatst voor de garageboxen, maar het grootste verschil wordt toch wel gemaakt door de brandpaden. Door het weghalen van afval, onkruid, bomen en struiken én door het aanbrengen van verlichting, wordt het gevoel van veiligheid sterk vergoot. Door het weghalen van bomen en struiken heeft het ook weer zin om dakgoten aan te brengen, waardoor er niet meer overal plassen water blijven staan na een regenbui. Het is duidelijk dat de samenwerking tussen buurtbewoners, de gemeente en Woonlinie hier goed heeft uitgepakt.

Wel viel op dat de poorten die zijn aangebracht om garages beter te beschermen tegen inbraken en vandalisme, niet of nauwelijks worden gebruikt. Huurders van de garages hebben hier een eigen verantwoordelijkheid en moeten elkaar er op aanspreken dat de poorten op ’s avonds op slot moeten.

Aangekomen bij de speeltuin op het Bachplein, viel direct op dat de schommel stuk is gemaakt. De aanwezige jeugd (12-15 jaar) weet van niets. Amar geeft in een kort gesprek aan dat deze speeltuinen toch echt bedoeld zijn voor de jongere jeugd. Ze moeten bovendien rustig doen, want de kleine kinderen liggen al te slapen. Dat lijken ze te begrijpen. Verder nog gesproken met Amar over het ontbreken van voorzieningen voor de leeftijdsklasse 12-15 jaar. Hij zou graag zien dat er een trapveldje komt en hij heeft zelfs al een plek in gedachten.

Wat overigens wel opvalt is dat er toch al weer wat troep in de directe omgeving van het pleintje ligt. Twee weken geleden viel het mijn collega’s Tatjana en Claudia nog op dat er bijna geen zwerfafval lag, maar dat is nu duidelijk anders. Amar geeft aan dat de werkgroep rondom het plein hiermee bezig was, niet meer actief is. Dat is jammer natuurlijk. Ook hier is het een kwestie van bijhouden en elkaar aanspreken op ongewenst gedrag. Dat is nou net wat de gemeente en Woonlinie niet kunnen doen, dat moet echt van bewoners zelf komen.

Terug op het kantoor van de Buurtouders met Amar en Said nog gesproken over de woningbehoefte in Zaltbommel en over de prijs van het wonen. Er lijkt een sterke behoefte aan woningen met lage woonlasten te zijn. Woonlasten bestaan naast de huur of hypotheek, ook uit energielasten. Woonlinie wil best isolatie aanbrengen, maar zal daar wel een huurverhoging voor vragen. De extra huur is veel minder dan de besparing op de energielasten. Uiteindelijk dalen de woonlasten, en daar gaat het om. De Buurtouders hebben toegezegd mee te gaan denken over hoe we deze boodschap het beste kunnen gaan brengen. Dat is mooi, want de beste resultaten bereik je alleen door samen te werken. Dus dat gaan we ook doen.

Over twee weken ga ik weer door Zaltbommel lopen, maar dan wat harder. Samen met maar liefst 7 collega’s van Woonlinie doen we mee aan de Promenadeloop voor de stichting Roparun. Maar, ook al is het overdag, ik betwijfel of ik dan net zo veel zie als afgelopen zaterdag.

Hartelijke groet,

Marcel van Dijck
Woonlinie