• "Problemen oplossen met praten is het begin!"
  • "Samen houden we de buurt schoon!"
  • "De buurtouders, Alamal en de jongerenuitvoerders organiseren
ieder jaar een voetbaltoernooi in Zaltbommel."
  • Buurtouders Zaltbommel  werkt samen met Woonlinie en gemeente Zaltbommel."

26 oktober 2013

Lopers: Said Kaaouas, Nico van Wijk en Mohammed Maaroufi.

Zaterdagavond, de laatste herfstavond. Vannacht gaat de wintertijd in. We maken onze ronde eerst richting de Portage. Onderweg passeren we een feestje in de tuin. De muziek is hard. Het is er gezellig. De buren staan op straat een praatje te maken en storen zich niet aan het feest.

In de speeltuin in de Leenhoffstraat trekken vier kleine spelende kinderen onze aandacht. We spreken ze aan en vertellen wie wij zijn. De oudste (6 jaar?) vertelt met huppelende blonde vlechtjes dat ze te druk waren en dat mamma ze naar buiten heeft gestuurd. In het donker? Alleen? Op de achtergrond, in de bosjes begonnen vijf, zes figuren te bewegen. Een hele ploeg volwassenen kwam tevoorschijn. Opa’s, oma’s, pappa’s , mamma’s kwamen op ons toe. Ze waren toch wel geschrokken van onze mannenstemmen bij de kinderen. Maar ons verhaal dat wij alert zijn op kinderen op deze tijd in het donker, en de logo’s van de Buurtouders op onze jassen, maken dat zij hun waardering uitspreken en dat we nog een tijdje gezellig hebben staan praten.

Rond de Portage is het opvallend schoon, geen verwaaide kranten, geen blikjes of kartonnen dozen. De schoonmaakactie van vorige week heeft zijn uitstraling, goed voorbeeld doet goed volgen. Op de hoek bij de bloemenwinkel treffen we een aantal jongens die ‘hangen’. Saïd spreekt ze aan. We hebben het met één van de jongens over de mooie fiets van zijn opa en over school. Deze jongen heeft moeite een stageplaats te vinden voor school. Saïd biedt hem een plaats aan bij het bedrijf waar hij werkt. “Ik heb nu drie jongens opgenomen voor een stageplaats. Ik begeleid ze zelf. Bedrijven zouden meer de jeugd moeten opzoeken met stageplaatsen. Ze zijn pas 14, 15 jaar. Ze kunnen het nog niet zelf.” En weer stijgt mijn waardering voor Saïd. We lopen de nieuwbouw van de Waluwe in. Daar is een schitterende voetbalkooi aangelegd. Onze dank gaat richting Ton van Balken. Te hopen is, dat de oudere jeugd hier inderdaad gat voetballen. Het is tamelijk ver van de bebouwing.

In de Van Anrooijstraat bellen we aan bij N. Haar zoontje van vijf speelt met een Marokkaans vriendje. De jongetjes worden daarvoor gepest en uitgescholden door een ploegje Marokkaanse jongetjes. De Buurtvader hebben de zaak doorgesproken met de Straatcoaches. De zaak is opgepakt. De jongens worden aangesproken en zo nodig worden de ouders bezocht. Wij eindigen met een kop thee. Tot de volgende keer maar weer.

Namens de buurtouders,
Nico van Wijk