• "Problemen oplossen met praten is het begin!"
  • "Samen houden we de buurt schoon!"
  • "De buurtouders, Alamal en de jongerenuitvoerders organiseren
ieder jaar een voetbaltoernooi in Zaltbommel."
  • Buurtouders Zaltbommel  werkt samen met Woonlinie en gemeente Zaltbommel."

23 augustus 2014

Lopers van deze avond: Astrid Bouman , Amar Rahou, Mohamed Maaroufi, Marcel van Dijck en Said Kaaouass.

Op 23 augustus liepen Astrid Bouman (HRM-adviseur bij Woonlinie) en Marcel van Dijck (Manager Bedrijfsondersteuning bij Woonlinie) mee met de buurtouders. Bij het kopje thee voorafgaand aan het lopen, wordt aangegeven dat het de laatste weken tamelijk rustig was. Alleen in de eerste weken van de vakantie, waren er duidelijk meer jongeren laat op straat, wat voor grote overlast zorgde en wat ook extra politie-inzet leidde . Kennelijk zorgde de combinatie van zomervakantie en ramadan er voor dat met name jongeren nog laat op waren. Misschien handig om hierover nu al na te denken voor volgend jaar? De Buurtouders nemen dit op met de jongerenwerker van de gemeente.

Daarna op pad gegaan. Ten opzichte van eerdere wandelingen viel op dat het werkgebied van de Buurtouders is uitgebreid met de Waluwe. Zo liepen we langs Portage (Fiep Westendorpplein) waar we zien dat op zaterdagavond de prullenbakken overvol zitten. Het was behoorlijk druk bij het tijdelijke sportveldje op de Waluwe (die kennelijk “De Kooi” wordt genoemd). Een kort gesprekje gevoerd met deze jongeren. Het komt er op neer dat ze de plek daar prima vinden, ze veroorzaken geen overlast omdat er geen directe omwonenden zijn. Maar er is geen verlichting en geen overkapping. We constateerden dat de speelplek en waterpartij in de Waluwe er prachtig uitzag. Duidelijk een belangrijke toevoeging aan deze jonge wijk. Aanzienlijk minder druk was het op de andere plekken (Bachplein, Wichard van Pontlaan).

Ondertussen pakten donkere wolken zich samen boven Zaltbommel, vergezeld van lichtflitsen. Toch maar de ronde afgemaakt. Het laatste stuk een beetje in de regen gelopen, maar gelukkig waren we weer terug voor het heel erg hard begon te regenen.

Bij het kopje thee na afloop nog gesproken over het onderwerp “stagiaires”. Als HRM-adviseur is Astrid betrokken bij het vinden en plaatsen van stagiaires, juist omdat we het heel belangrijk vinden dat jonge mensen relevante ervaring opdoen. Bij Woonlinie valt het op dat we bijna geen stagiaires uit Zaltbommel zelf krijgen. Woonlinie heeft zelf regelmatige ruimte voor stagiaire maar heeft ook een uitgebreid netwerk dat kan worden ingezet. Op dit moment is Woonlinie al ruim een half jaar op zoek naar een stagaire voor het secretariaat zie www.woonlinie.nl/over-woonlinie/werken-leren-bij-woonlinie/stage/.

Het is al een tijdje heel erg rustig in de Vergt. Dat is goed om te constateren dat de problemen die de Buurtouders eerst constateerden, na verloop van tijd toch zijn opgelost. De buurtouders hebben daarin een belangrijke rol . Juist het aanspreken van groepjes jongeren en weten wie het zijn en waar ze wonen, helpt waarschijnlijk om problemen te voorkomen. Het voorkomen van mogelijke problemen is veel gemakkelijker dan het oplossen van reeds ontstane problemen. Dus voorlopig zullen de buurtouders nog wel blijven lopen. En daarmee mensen van Woonlinie en de gemeente Zaltbommel ook.