• "Problemen oplossen met praten is het begin!"
  • "Samen houden we de buurt schoon!"
  • "De buurtouders, Alamal en de jongerenuitvoerders organiseren
ieder jaar een voetbaltoernooi in Zaltbommel."
  • Buurtouders Zaltbommel  werkt samen met Woonlinie en gemeente Zaltbommel."

17 maart 2012

Lopers: Buurtouders Al Amal, Claudia Pasanea en Tatjana Veenstra van Woonlinie

Op zaterdagavond 17 maart 2012 zijn Claudia Pasanea en Tatjana Veenstra van Woonlinie meegelopen met de Buurtouders van Al Amal. De avond begon wat regenachtig maar zodra we aan de ronde begonnen was het heerlijk weer buiten, het was een buitengewone prettige ronde. We hebben op een hele andere manier naar de wijk De Vergt gekeken. We zijn bijvoorbeeld door donkere achterpaden gewandeld, we hebben de speelveldjes bezocht en de onlangs afgesloten garagebox terreinen.

Wat ons beide is opgevallen tijdens deze meeloop avond is, dat er weinig zwerfafval op de speelveldjes en in de buurt lag. Dit is uiteraard te danken aan de basisschool kinderen die tijdens de nationale Nederland Schoon week hun best hebben gedaan om al het afval op te ruimen. En dat hebben ze heel goed gedaan! Wat wij ook zagen was het enthousiasme van de Buurtouders zelf. Ze weten heel goed wat er in de wijk speelt en zien waar problemen ontstaan. Ze zetten zich actief in om signalen te verzamelen en vervolgens deze door te geven aan de betreffende instanties zoals de gemeente of Woonlinie. Ook het gemak dat de Buurtouders hebben waarmee ze (hang) jongeren aanspreken is leuk om te zien. Op een laagdrempelige manier wordt het gesprek aangegaan en wordt ge?nformeerd waar jongeren behoefte aan hebben. Zo gaf een groepje jongeren aan dat ze graag een pannaveldje of een Johan Cruijff court zouden willen waar ze samen kunnen voetballen.

Woonlinie heeft onlangs bij verschillende garageboxterreinen, poorten geplaatst waardoor deze plekken worden afgesloten. Deze poorten zijn geplaatst vanwege overlastmeldingen vanuit de buurt. Ze moeten een veiliger gevoel geven. Tot onze verbazing bleek dat zaterdagavond bijna alle poorten wagenwijd open stonden. Sommige zelfs vastgezet met schroeven, tyrips etc. Ook bleek een poort te zijn beschadigd. Woonlinie gaat direct aan de slag om de oorzaak te achterhalen en het euvel op te lossen!

Na een groot gedeelte van de Vergt te hebben gezien constateren we onder het genot van een kopje thee, dat zaken zoals achterpadverlichting, het afsluiten van garagebox terreinen voor een veiligere woonomgeving zorgen. Maar dat op het sociale vlak, denk aan sociale controle, elkaar aanspreken op gedrag nog slagen gemaakt kunnen worden. En we zien dat de Buurtouders daar graag een helpende hand bieden.

Kortom, Claudia en ik hebben veel geleerd tijdens deze avond en we gaan graag nog een keer een avond mee.

Met vriendelijke groet,

Tatjana Veenstra
Teamleider Klant